Banh mi z wieprzowiną, warzywami i dipem czosnkowym

Składniki:

  • około 400 g łopatki wieprzowej bez kości
  • marynata: 2 łyżki ketchupu, 3 łyżki sosu sojowego, 2  łyżki musztardy sarepskiej, 2 łyżeczki miodu, po 1 łyżeczce papryki w proszku słodkiej i ostrej, bazylii i oregano, 1 posiekana drobno papryczka chilli
  • 1 długa bagietka
  • 2 marchewki
  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • rukola
  • 1/2 szklanki jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Nacieramy nią mięso, przykrywamy folią i odstawiamy do zamarynowania na około 2 godziny. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy cały kawałek mięsa i obsmażamy je z każdej strony na dużym ogniu, po około 1-2 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy mięso do brytfanki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100C i pieczemy pod przykryciem około 5-6 godzin. Po tym czasie mięso powinno z łatwością dać się podzielić wzdłuż włókien widelcem.

Bułki przekrawamy na pół, podgrzewamy w piekarniku.

Jogurt mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem.

Czerwoną kapustę cienko szatkujemy, a marchewkę tniemy na cienkie paseczki.

Do podgrzanych bułek wkładamy rukolę, marchewkę, kapustę, upieczone mięso i polewamy dipem czosnkowym. Wierzch można dodatkowo udekorować plasterkami chilli.