Bezglutenowe gofry jogurtowe z owocami sezonowymi

Składniki:

  • 250 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 100 ml oleju
  • 170 g mąki kokosowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 czubata łyżka ksylitolu lub cukru
  • Do podania: owoce sezonowe, cukier puder, jogurt Naturalny Gęsty Bakoma

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić. Do żółtek dodać ksylitol/cukier oraz jogurt i olej, wymieszać mikserem lub trzepaczką do połączenia składników. Następnie dodać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać po czym piec gofry w mocno nagrzanej gofrownicy. Podawać w wymienionymi dodatkami.