Bezglutenowe gofry jogurtowe z owocami sezonowymi
Składniki:
- 250 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
- 100 ml oleju
- 170 g mąki kokosowej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 czubata łyżka ksylitolu lub cukru
- Do podania: owoce sezonowe, cukier puder, jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić. Do żółtek dodać ksylitol/cukier oraz jogurt i olej, wymieszać mikserem lub trzepaczką do połączenia składników. Następnie dodać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać po czym piec gofry w mocno nagrzanej gofrownicy. Podawać w wymienionymi dodatkami.