Chlebki naan z pastą z awokado, grillowanym kurczakiem i warzywami oraz dipem jogurtowym

Składniki:

Chlebki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • około 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

  • około 500 g piersi z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1-2 awokado
  • około 1 szklanka ugotowanie ciecierzycy
  • 1/2 szklanki jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • sok z cytryny
  • po 1 łyżeczce papryki w proszku słodkiej i ostrej, kurkumy, imbiru
  • 4-5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, wymieszać. Następnie zrobić wgłębienie w mące dodać jogurt oraz połowę ilości wody, wymieszać drewnianą łyżką, stopniowo dodając pozostałą wodę. Następnie wyrobić ciasto dłońmi, przykryć je folią i odstawić na 15 minut.

W sporej miseczce wymieszać 2 łyżki oliwy, papryki w proszku, kurkumę, imbir, sól i pieprz. Następnie wsypać ciecierzycę, wymieszać z przyprawami. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 200C przez około 10-15 minut.

Awokado obrać, dodać sól, pieprz, sok z cytryny i rozgnieść widelcem.

Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić przyprawą, a następnie zgrillować na patelni na złoty kolor.

Cukinię pokroić w plastry, doprawić solą i pieprzem, zgrillować na patelni.

Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. 

Z wyrośniętego ciasta odrywać mniejsze kawałki, wałkować je na cienkie placki po czym smażyć na suchej patelni, z dwóch stron po około 2 minuty. Po zdjęciu z patelni, jeszcze ciepłe, posmarować awokado, nałożyć cukinię, kurczaka, ciecierzycę i obficie skropić dipem jogurtowym.