Czekoladowe babeczki z miętowym kremem jogurtowym, malinami i borówkami

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Krem:

  • 600 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 2 łyżki żelatyny
  • 30 ml gorącej wody
  • 3 łyżki cukru
  • Duży pęczek mięty
  • Maliny, borówki

Wykonanie:

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, owinąć je w folię i odłożyć do lodówki na około 40 minut. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim foremki do babeczek, nakłuć widelcem w kilku miejscach, piec w temp. 180C przez około 30 minut. Ostudzić.

Z gałązek mięty oberwać listki, zmiksować je blenderem, a następnie odsączyć za pomocą ligniny. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do jogurtu dodać cukier, żelatynę oraz sok z mięty, wymieszać, a następnie wstawić do lodówki na około 30 minut. Gdy masa zacznie tężeć przełożyć ją do wystudzonych kakaowych koszyczków. Udekorować owocami i ponownie wstawić do lodówki.