Czekoladowe sufleciki z waniliowym sosem jogurtowym i karmelizowaną pomarańczą

Składniki:

  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 120 g czekolady deserowej (+około 6 małych kostek)
  • 8 dag masła
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 200 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • pół łyżeczki pasty waniliowej

Wykonanie:

Masło łączymy z solą i połamaną czekoladą i topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka oraz żółtko ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Przesiewamy do niej mąkę wymieszaną z kakao i cały czas miksując wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem. Kiedy składniki się połączą, ciasto przelewamy do wysmarowanych masłem kokilek. W środek każdej wkładamy jedną kostkę czekolady. Wstawiamy do nagrzanego do 175C piekarnika i pieczemy około 15min.

Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier brązowy, a następnie kawałki pomarańczy. Smażymy  na dużym ogniu aż owoce się skarmelizują. Jogurt mieszamy z pastą waniliową. Upieczone sufleciki polewamy jogurtem, na wierzchu kładziemy cząstki pomarańczy. Podajemy na ciepło.