Deser jogurtowy z rabarbarem i truskawkami

Składniki:

Warstwa owsiana:

  • 200 g płatków owsianych
  • 80 ml wody
  • 3 łyżki cukru lub ksylitolu
  • 100 g masła

Warstwa jogurtowo-truskawkowa:

Warstwa z rabarbarem:

  • Około 200 g rabarbaru
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

Cukier z wodą zagotować do rozpuszczenia cukru. W garnuszku rozpuścić masło, wsypać płatki i cały czas mieszając podsmażyć około 2 minuty. Następnie dodać cukier z wodą, podsmażyć jeszcze 1 minutę, cały czas mieszając. Masę przełożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 190C przez około 15 minut, co kilka minut mieszając płatki łyżką (powinny nabrać złotego koloru). Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Truskawki, jogurt oraz cukier puder zmiksować blenderem. Dodać rozpuszczona żelatynę, wymieszać. Odstawić do momentu, aż masa zacznie tężeć.

Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać pokrojony rabarbar oraz cukier, całość podsmażyć na dość dużym ogniu przez około 5 minut (aby rabarbar zmiękł, ale się nie rozpadł). Ostudzić.

Na dno pucharków wsypać upieczone i ostudzone płatki owsiane, następnie wlać tężejącą masę jogurtową, schłodzić do całkowitego stężenia. Na wierzchu ułożyć skarmelizowany rabarbar (rabarbar najlepiej położyć bezpośrednio przed podaniem deseru, ponieważ podczas chłodzenia w lodówce w takiej formie staje się on mniej atrakcyjny wizualnie).

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com