Domowe markizy kakaowe z kremem jogurtowo-chałwowym

Składniki:

Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

Wykonanie:

Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je w folię i chłodzimy w lodówce przez około godzinę. Następnie wałkujemy, wykrawamy szklanką kółka i pieczemy w temp. 180C przez około 20 minut. Studzimy.

Mascarpone mieszamy z chałwą, a jogurt z cukrem pudrem i ostudzoną żelatyną. Gdy jogurt zacznie gęstnieć łączymy go z mascarpone. Tak powstałym kremem przekładamy ciasteczka.