Drożdżowe bułeczki z czekoladą i z malinami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 7 g drożdży instant
  • 3 łyżki jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • Około 200 g masła orzechowego
  • 100 g czekolady deserowej
  • Maliny
  • 1 żółtko+ 2 łyżki mleka

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać do niej drożdże, wymieszać. Następnie dodać cukier, jajko, jogurt, ciepłe mleko i wyrobić ciasto. Po kilku minutach wyrabiania dolać rozpuszczone masło, ponownie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Następnie podzielić ciasto na dwie części. Każdą rozwałkować na cienki placek, posmarować masłem orzechowym, posypać posiekaną czekoladą, zwinąć w rulon. Następnie rulon przeciąć wzdłuż na pół, a każdą połówkę podzielić na trzy części. Z powstałych kawałków ciasta zwinąć bułeczki. Powciskać w nie maliny, wierzch posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec około 25 minut (na złoty kolor).