Grissini z sezamem i z dodatkami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 4 łyżki jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • około 200 ml ciepłej wody
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka
  • około 1/3 szklanki sezamu
  • do podania: ulubione sery, szynka parmeńska, oliwki itp.

Wykonanie:

W połowie ciepłej wody rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jogurt, sól, cukier, oliwę, wodę z drożdżami, a następnie tyle pozostałej ciepłej wody, aby zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencję typowo drożdżowego ciasta). Wyrabiamy je kilka minut, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Z wyrośniętego ciasta formujemy wałeczki, które smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy je sezamem. Pieczemy w temp. 200C przez około 20 minut (na złoty kolor). Podajemy z dodatkami.