Hot dogi z kurkami, szpinakiem, parmezanem i sosem jogurtowym
Składniki:
- 4 bułki do hot-dogów
- 4 kiełbaski/parówki
- 200 g kurek
- 300 g szpinaku
- 150 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
- Parmezan
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- Gałązka rozmarynu
- Łyżka oliwy
- Sól, pieprz
Wykonanie:
Jogurt wymieszać z przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku, doprawić pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i jeden ząbek czosnku, zeszklić. Następnie dodać umyte pieczarki, podsmażyć 5 minut. Dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć kolejne 2-3 minuty.
Bułki do hot-dogów podpiec w piekarniku lub podgrzać na patelni.
Kiełbaski/parówki ugotować.
Do podgrzanych bułek włożyć kiełbaskę, wyłożyć porcję kurek ze szpinakiem, posypać kawałkami parmezanu i polać dipem czosnkowym.