Jakie produkty w kuchni warto zastąpić jogurtem naturalnym?

Zdrowa dieta nie musi oznaczać modyfikacji całego naszego menu. Czasem wystarczy zamienić jeden czy dwa składniki na zdrowsze i od razu danie staje się mniej kaloryczne oraz bardziej wartościowe. Jogurt naturalny to produkt, który wykorzystany bywa do zaskakująco wielu potraw i przekąsek.

Jogurt naturalny może z powodzeniem zastąpić wiele artykułów spożywczych na co pozwala jego delikatny smak, konsystencja oraz niska kaloryczność. Ten produkt wyróżnia się wyjątkowo korzystnym składem, zwłaszcza jeśli porównamy go np. do śmietany czy majonezu. Jogurt naturalny Gęsty Bakoma nie zawiera cukru ani tłuszczu, jest niskokaloryczny (49 kcal/100 g). Zawiera natomiast żywe kultury bakterii LA5 i BB12, które wpływają pozytywnie na mikroflorę jelitową i usprawniają trawienie.

Jogurt naturalny do zupy

Do zabielania zupy zwykle stosuje się śmietanę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast niej wykorzystać gęsty jogurt naturalny. Pamiętajmy jednak, żeby nie dodawać go do gotującej się zupy, gdyż się zwarzy. Nie wpłynie to na smak, ale danie nie będzie prezentowało się estetycznie.

Cierpliwi i lubiący eksperymenty kulinarne mogą natomiast spróbować przyrządzić pyszną, pożywną i zdrową zupę jogurtową. Zupy takie znane są w kuchni tureckiej i chętnie jadane zwłaszcza zimą. Istnieje wiele przepisów na dania tego typu z różnymi dodatkami, ale łączy je jedno – jogurt naturalny. Przykładem może być zupa jogurtowa z ryżem. Ryż należy ugotować w bulionie, a mąkę, jogurt i żółtka wymieszać w misce na idealnie gładką masę. Przed dodaniem do zupy masę należy zahartować gorącym bulionem, a następnie wlewać stopniowo i nieustannie mieszać, aby uniknąć zwarzenia i dobrze ją rozrobić. Taki przysmak sprawdzi się znakomicie z dodatkiem roztopionego masła i mięty. Letnią wersją zupy jogurtowej może być popularny w Polsce chłodnik. Jogurt naturalny z dodatkiem świeżego ogórka, szczypiorku czy botwiny to świetna propozycja na obiad w gorące lipcowe popołudnie.

Sałatki, dressingi i dipy

Obowiązkową częścią składową sałatki wcale nie musi być majonez – jogurt naturalny zastąpi go doskonale. Sałatka z dodatkiem jogurtu jest znacznie mniej kaloryczna niż wersja z majonezem, a także lekkostrawna. Jogurt pasuje do różnych typów sałatek – od jarzynowej, przez ziemniaczaną, czy z kurczakiem i ananasem aż po pieczarkową.

Jogurt może również zastąpić sałatkę. Najlepszym tego przykładem jest popularne danie kuchni śródziemnomorskiej, które znamy w wersji greckiej jako tzatziki. Doprawiony jogurt z czosnkiem i ogórkiem, a często także z miętą, stanowi danie towarzyszące m.in. potrawom mięsnym lub samodzielną przystawkę. Jogurt naturalny zamiast śmietany sprawdzi się także w polskiej mizerii albo jako dip do warzyw czy kawałków kurczaka. Do mięsa najbardziej pasuje wersja z czosnkiem.

Jogurt może z powodzeniem zastąpić również ciężkostrawne sosy. W kuchni wschodniej idealnie sprawdza się do mięs, przy czym jest bardzo dekoracyjny. Spory kleks jogurtu naturalnego warto dodać na wierzch np. makaronu z mielonym mięsem, pomidorami, bakłażanem i innymi warzywami. Całość wystarczy nieco polać jeszcze podsmażoną na oliwie z oliwek pastą paprykową lub koncentratem pomidorowym.

Zamiast mleka – koktajle owocowe z jogurtem naturalnym

Nie każdy lubi mleko. Nie każdy również może je spożywać. Jogurt, jako produkt fermentacji mlekowej, jest znacznie lepiej przyswajalny przez nasz organizm. Dlatego może stanowić doskonały zamiennik mleka, który wykorzystamy do koktajli z owoców. Koktajle owocowe z blendera z dodatkiem jogurtu naturalnego to pomysł na zdrowy, sycący i smaczny napój. Można do niego użyć świeżych owoców lub z mrożonek. Świetnie nadają się do tego truskawki, maliny, jeżyny, jagody, banany. Ciekawe nuty smakowe stworzymy, miksując z jogurtem mango czy melona. Aby koktajl był orzeźwiający, warto dodać do niego soku z cytryny, a jeśli jest za mało słodki – zamiast cukru znakomicie sprawdzi się miód.

Zdrowe przekąski z jogurtem naturalnym

Jogurt naturalny znakomicie komponuje się z płatkami zbożowymi, orzechami oraz suszonymi i świeżymi owocami. Przygotowanie ulubionego deseru w pucharku jest bardzo proste – najlepiej układać warstwami owoce lub mus owocowy, następnie jogurt, potem warstwę płatków, orzechów lub rodzynek, a na wierzch jogurt udekorowany świeżymi owocami, liśćmi mięty czy struganą gorzką czekoladą.

Jogurt zastąpić może także lody – wystarczy zmiksować gęsty jogurt naturalny z miodem i dodatkiem smakowym, np. cynamonem lub musem owocowym, a następnie wlać całość do pojemnika i umieścić w zamrażarce. W podobny sposób można wykonać nawet lody na patyku. Wystarczą odpowiednie formy. Jogurt naturalny z powodzeniem sprawdzi się również jako zamiennik twarogu w serniku na zimno (powstanie wówczas jogurtowiec) czy jako nadzienie ciastek, babeczek, ptysi (zamiast bitej śmietany).

Jogurt naturalny to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów w naszej kuchni, a my zaprezentowaliśmy tylko niektóre przykłady jego użycia.