Jogurtowa apteczka

Liczne walory sprawiają, że jogurt naturalny jest niezbędny nie tylko w naszej kuchni, ale także w domowej apteczce. Poznajmy jego prozdrowotne właściwości, które skutecznie wspierają naszą odporność i lepsze samopoczucie.

Jogurt na odporność? Takie zestawienie może dziwić, choć chyba coraz rzadziej. W składzie jogurtu naturalnego znajdziemy wyselekcjonowane żywe kultury bakterii wzbogacające mikroflorę jelitową, która ma wpływ na nasz organizm. Jakie inne prozdrowotne właściwości ma jogurt naturalny?

Jogurt naturalny dla silnego układu odpornościowego

Mikroflora jelitowa ma zdolność regulowania pracy naszego układu odpornościowego. Bakterie bytujące w jelicie cienkim potrafią między innymi aktywować syntezę przeciwciał i niszczyć drobnoustroje chorobotwórcze. Regulując procesy trawienne, pozwalają one także na prawidłowe wydalanie toksycznych produktów ubocznych przemiany materii czy martwych komórek. Nieprawidłowe funkcjonowanie jelit, spowodowane m.in. złym stanem mikroflory jelitowej, może doprowadzić do zatrzymania się toksyn w organizmie i przedostania się ich do krwiobiegu. To z kolei jest przyczyną różnych schorzeń i dolegliwości.

Możemy jednak wpływać na dobrostan bakteryjnej flory jelitowej, zmieniając nasz styl życia. Dobre bakterie giną między innymi na skutek spożywania wysoko przetworzonej żywności i cukrów prostych, zbyt sterylnego życia czy używania silnych środków chemicznych w gospodarstwie domowym, np. zawierających chlor. Wspomożemy ją, jeśli będziemy regularnie dostarczać organizmowi dawki korzystnych dla zdrowia szczepów bakterii. Przykładowo Jogurt naturalny Gęsty Bakoma zawiera żywe kultury bakterii LA5 i BB12. Regulują one funkcjonowanie jelit i umożliwiają organizmowi utrzymanie odpowiedniego poziomu odporności.

Lepsze trawienie

Żywe kultury bakterii wpływają korzystnie na nasze samopoczucie, regulując trawienie i niwelując nieprzyjemne uczucie pełności czy wzdęcia, które pojawia się u wielu osób po posiłkach. Bakterie kwasu mlekowego normalizują perystaltykę jelit i wspomagają trawienie rozmaitych związków, takich jak laktoza czy oligosacharydy.

Pierwsza pomoc po antybiotykoterapii

Niekiedy wskutek choroby jesteśmy zmuszeni do przyjmowania antybiotyków. Niestety leki te, niszcząc bakterie chorobotwórcze, nie omijają tych dobrych bakterii, niezbędnych do prawidłowej pracy jelit i funkcjonowania organizmu. Po antybiotykoterapii równowaga mikroflory jelitowej jest zaburzona – zmieniają się proporcje poszczególnych gatunków bakterii. W rezultacie zostaje osłabiony nasz układ odpornościowy – dlatego właśnie po antybiotykoterapii tak łatwo zachorować np. na grzybicę. Zarówno w trakcie antybiotykoterapii, jak i po niej, należy zadbać o dostarczenie jelitom potrzebnych im bakterii. By utrzymać równowagę mikroflory jelitowej i uchronić się przed konsekwencjami osłabienia odporności, jedz codziennie jogurt naturalny.

Jogurt naturalny na oparzenia

Nie każdy wie, że jogurt naturalny jest doskonałym środkiem łagodzącym oparzenia. To kolejny powód, dla którego warto korzystać z jego prozdrowotnych właściwości. Jogurt można z powodzeniem stosować niczym okład na obszary ciała objęte oparzeniem – np. słonecznym. Zawarte w nim aminokwasy przyspieszają regenerację naskórka. Na oparzoną partię skóry należy nałożyć schłodzony jogurt i trzymać go przez około 20 minut, po czym spłukać chłodną wodą. Jogurt nie tylko przyspieszy odbudowę naskórka, ale także złagodzi ból.

Jogurt naturalny jest nie tylko smacznym i niskokalorycznym składnikiem naszych dań czy koktajli owocowych. To także środek, który poprawi nasze zdrowie i samopoczucie, dlatego warto wyposażyć nim lodówkę i domową apteczkę.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com