Jogurtowe ciasto czekoladowe z gruszkami

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g masła
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 150 g cukru
  • 2 duże jajka lub 3 małe
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Krem jogurtowy:

  • 300 g jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 200 g serka mascarpone
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 40 ml gorącej wody

Karmel:

  • 100 g białego cukru
  • 80 ml śmietanki 30 %
  • 50 g masła
  • Opcjonalnie sól

Dodatkowo:

  • 3-4 małe gruszki
  • 1 laska cynamonu (lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku)
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • Około 700 ml wody
  • Orzechy laskowe

Wykonanie:

Składniki na ciasto powinny mieć tę samą, pokojową temperaturę. Czekoladę i masło rozpuścić, a następnie ostudzić.  Jajka ubić z cukrem mikserem przez około 7-10 minut.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodać do niej stopniowo czekoladę, jajka i jogurt. Całość wymieszać do połączenia składników.  Przełożyć ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 50 minut temp. 170C (do suchego patyczka). Ostudzić.

Do garnka wsypać cukier przeznaczony na karmel. Rozsypać równo na dnie naczynia. Podgrzewać na wolnym ogniu aż cały cukier się rozpuści. Nie mieszać, a jedynie potrząsać garnkiem. Gdy cały cukier się rozpuści dodać pokrojone w kawałki masło i energicznie wymieszać całość. Zdjąć z ognia, wlać cienką strużką śmietankę, cały czas mieszając. Można doprawić szczyptą soli. Odstawić do ostygnięcia.

Gruszki obrać. W garnuszku zagotować wodę z cukrem, anyżem i cynamonem, włożyć gruszki i gotować około 15-20 minut (w zależności od stopnia dojrzałości gruszek – powinny zmięknąć). Wyjąć, ostudzić.

Jogurt wymieszać z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną, wstawić do lodówki na około 30 minut, aż masa zacznie tężeć.

Na ostudzone ciasto czekoladowe wyłożyć tężejącą masę jogurtową, rozprowadzić. Ułożyć gruszki, polać karmelem, posypać posiekanymi orzechami laskowymi.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com