Jogurtowe fit ciasteczka z masłem orzechowym w czekoladzie deserowej

Składniki:

  • 2 czubate szklanki mąki krupczatki
  • ½ szklanki ksylitolu
  • Około ¾ szklanki jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • Około 1/3 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych

Wykonanie:

Ksylitol zmiksować blenderem aż powstanie z niego “cukier puder”. Dodać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dodać jogurt oraz jajko i zagnieść ciasto. Owinąć w folię, schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć w kilku miejscach widelcem i piec w temp. 190C przez około 25 minut (na złoty kolor). Ostudzić.

Na ostudzone ciasto wyłożyć warstwę masła orzechowego. Pokroić ciasto na kostki o bokach długości około 4cm. Polać rozpuszczoną czekoladą, wierzch posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.