Jogurtowe panna cotty ze słonym karmelem

Składniki:

  • 800 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 300 g białego cukru
  • 100 g masła
  • 150 ml śmietany 30 lub 36%
  • opakowanie żelatyny + 3 łyżki gorącej wody
  • sól morska

Wykonanie:

Na patelnię wsypujemy cukier, podgrzewamy aż zacznie się rozpuszczać. Pozwalamy mu się całkowicie rozpuścić, poruszając od czasu do czasu patelnią (nie mieszamy go łyżką!). Gdy całkowicie się rozpuści dodajemy do niego pokrojone w kostkę masło i energicznie mieszamy całość rózgą. Zestawiamy z ognia i stopniowo wlewamy śmietankę, cały czas mieszając masę. Następnie dodajemy szczyptę soli. Odstawiamy na kilka chwil.

Około 3-4 łyżki karmelu odkładamy, pozostały łączymy z jogurtem naturalnym, mieszamy (można zmiksować mikserem, aby masa była bardziej aksamitna).

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, następnie wlewamy do niej 2-3 łyżki jogurtu z karmelem, mieszamy, po czym wszystko wlewamy do masy jogurtowo-karmelowej. Całość mieszamy, po czym przelewamy do silikonowych foremek (lub małych kokilek). Wstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny, aby panna cotty stężały. Gdy stężeją, wyjmujemy je z foremek (najpierw na kilka chwil wkładamy foremkę do gorącej wody). Tuż przed podaniem polewamy je dodatkowo karmelem i posypujemy płatkami soli.