Jogurtowe placuszki z borówkami
Składniki:
- 2 szklanki jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 g borówek
- 2 łyżki ksylitolu lub cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- Borówki
- Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
- Miód
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Jogurt wlać do miski, dodać jajka, wymieszać trzepaczką. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę, cukier/ksylitol i sodę, wymieszać trzepaczką do połączenia składników. Następnie dodać borówki, wymieszać delikatnie łyżką. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażyć placuszki, z dwóch stron, na złoty kolor. Zdjąć z patelni, ułożyć na talerzu, dodać jogurt, posypać borówkami i polać miodem.