Jogurtowy deser z musem z marakui
Składniki:
- około 200 g ciasteczek owsianych
- około 600 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
- 1-2 łyżki miodu
- około 5 sztuk marakui
- 1-2 brzoskwinie
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Ciasteczka pokruszyć, wsypać na dno szklanek.
Jogurt wymieszać z miodem oraz 1 łyżką żelatyny rozpuszczonej w 30 ml ciepłej wody. Wstawić do lodówki, aby masa stężała. Brzoskwinie obrać, pokroić w kostkę. Wsypać do garnuszka, dodać miąższ z marakui, cukier i całość gotować około 10 minut. Następnie dodać do musu 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 30 ml ciepłej wody. Masę porządnie ostudzić, a następnie przełożyć na warstwę jogurtową. Odstawić do stężenia. Wierzch można dodatkowo udekorować bitą śmietaną.