Jogurtowy torcik orzechowy z mango

Składniki:

Spód:

  • około 100 g ciasteczek owsianych
  • około 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • około 150 g masła (należy je rozpuścić)

Nadzienie:

  • 1000 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 2 dojrzałe mango
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 opakowanie żelatyny + 3 łyżki gorącej wody

Beza:

  • 2 białka
  • 150 g drobnego cukru + 50 ml wody

Wykonanie:

Ciasteczka kruszymy, mieszamy z mielonymi orzechami, oraz roztopionym masłem. Wykładamy masę na spód tortownicy, ugniatamy ją, po czym wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Galaretkę rozpuszczamy w 80ml wody. Mango obieramy, miąższ blendujemy na gładki mus. Do jogurtu dodajemy cukier puder, oraz pulpę z mango, mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy galaretkę oraz rozpuszczoną żelatynę. Wszystko mieszamy, po czym wylewamy na spód ciasteczkowo-orzechowy. Wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny, aby masa stężała.

Białka ubijamy na sztywno. Wodę gotujemy z cukrem, gdy zacznie się intensywnie gotować (na powierzchni powinny pojawić się duże bąble) bardzo cienką strużką wlewamy ją do białek, cały czas ubijając je mikserem. Wykładamy bezę na schłodzony torcik mango, układamy łyżką, po czym opalamy ją lekko palnikiem.