Klops z brokułowym puree i pieczonymi marchewkami

Składniki:

  • po 500 g mięsa mielonego drobiowego i wieprzowego
  • około 150 g boczku w plasterkach
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 kromki czerstwego pieczywa
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • około 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • po 1 łyżeczce pieprzu, soli, majeranku, bazylii i oregano
  • 500 g brokuła
  • 300 g ziemniaków
  • 2 łyżki jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • około 5-6 sztuk marchewek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka tymianku

Wykonanie:

Mięsa mielone wkładamy do miski, dodajemy do niej: jajko, bułkę tartą, namoczone w wodzie i odsączone pieczywo, 1/2 szklanki bulionu, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wyrabiamy dłońmi masę, po czym formujemy ją na kształt klopsa. Układamy w brytfance i obkładamy wierzch plastrami boczku. Zalewamy pozostałym bulionem, na bokach brytfanki układamy pokrojona na cząstki cebulę. Wstaiwamy do piekarnika i zapiekamy około 60-70 minut.

Marchewki obieramy, kroimy w słupki, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i łyżką oleju. Układamy w brytfance i pieczemy razem z klopsem (wstawiamy je na około 20-30 minut). Po wyjęciu z piekarnika polewamy je miodem.

Ziemniaki i brokuła gotujemy, po ugotowaniu doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jogurt i wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę. Upieczony klops podajemy z puree brokułowym i pieczonymi marchewkami.