Kurczak wellington w cieście francuskim

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka lub indyka
  • opkowanie ciasta francuskiego
  • 300 g pieczarek
  • około 10 sztuk suszonych pomidorów
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka w proszku wędzona słodka i ostra, majeranek
  • olej
  • żółtko + 1 łyzka mleka
  • sałatka do podania: 1/2 sałaty lodowej, 1 zielony ogórek i 3-4 rzodkiewki pokrojone w plasterki, 3 łyżki jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma, sól pieprz

Wykonanie:

Kurczaka doprawiamy przyprawami i plasterkami czosnku, smarujemy olejem, wykładamy na brytfankę i pieczemy około 50 minut w temp. 180C. po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika i je studzimy.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy aż się zeszkli. Wówczas na patelnię dodajemy pokrojone w drobną kostke pieczarki i suszone pomidory, smażymy około 10 minut. Na koniec dodajemy sos sosjowy oraz jogurt, mieszamy.

Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy je farszem pieczarkowym. Na środku układamy upieczony i przestudzony drób. Owijamy ciastem (można z niego wyciąć dekroacyjne kształty, np. gwiazdki). Wiezrch smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekamy przez około 20 minut (aż ciasto nabierze złotego koloru). Wszystkie skłądniki na sałatkę mieszamy ze sobą, podajemy z upieczonym mięsem.