Lekka przyjemność – najlepsze przepisy na ciasto jogurtowe

Lekkie ciasto jogurtowe to idealny pomysł na ciepłe dni. Doskonale komponuje się z owocami i galaretką. Znakomicie smakuje zarówno pieczone, jak i przygotowane na zimno. Przedstawiamy najlepsze przepisy na pyszne ciasta jogurtowe, które pokocha twoja rodzina!

Ciasto jogurtowe z galaretką

Ciasto z dodatkiem jogurtu na biszkopcie to znakomity, lekki deser, który znika ze stołu w ekspresowym tempie! Do jego przygotowania będą potrzebne następujące składniki:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3-4 łyżki stołowe cukru
  • 1 litr jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
  • 2 galaretki (np. truskawkowe lub wiśniowe)
  • 3 łyżki żelatyny

W pierwszej kolejności ubij białka jaj z cukrem na puszystą pianę. Dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj. Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj. Na blachę z papierem do pieczenia wlej przygotowane ciasto i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Piecz około 20-30 minut. Gotowy biszkopt wyjmij z blachy i obróć na drugą stronę, aby nie opadł. W międzyczasie rozmieszaj żelatynę w odrobinie ciepłej wody, poczekaj, aż ostygnie, dodaj jogurt naturalny i wymieszaj. Gdy masa jogurtowa lekko stężeje, wlej ją na zimny biszkopt i włóż ciasto do lodówki. Galaretkę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, odczekaj, aż stężeje i przelej na schłodzone ciasto. Dla jeszcze lepszego efektu całość można przyozdobić świeżymi owocami. To idealny przepis na lekkie ciasto jogurtowe na ciepłe dni!

Szybkie ciasto jogurtowe

Ciasto kokosowe jest niezwykle aromatyczne i puszyste. Na dodatek zrobisz je w ekspresowym tempie – bez miksowania, wyrabiania i czekania aż wyrośnie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki gęstego jogurtu (np. Bakoma jogurt Naturalny Gęsty)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotuj dwie miski. W jednej połącz składniki mokre (jajka, jogurt naturalny, olej), a w drugiej suche (mąkę, cukier, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia). Dodaj składniki mokre do suchych i wymieszaj na jednolitą, gładką masę. Na keksówkę wyłóż papier do pieczenia, przelej masę i wygładź łyżką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C i piecz około 50-60 minut – aż patyczek do sprawdzania ciasta będzie suchy. Gotowe ciasto jogurtowe można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Ciasto jogurtowe z malinami

Ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami to pyszny i orzeźwiający deser, z którym poradzą sobie nawet osoby niewprawione w kuchennych wypiekach. Do jego przygotowania będą potrzebne następujące składniki:

  • pół kilograma mąki pszennej
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 500 ml jogurtu Bakoma jogurt Naturalny Gęsty
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • otarta skórka z cytryny
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół kilograma malin

Mąkę i sodę oczyszczoną należy przesiać. Jajka, jogurt i olej powinny mieć temperaturę pokojową. W dużej misce wymieszaj rózgą kuchenną jajko, olej, cukier, sok i skórkę z cytryny. Połącz z jogurtem naturalnym i przesianą mąką z sodą. Wymieszane ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto, udekoruj malinami i piecz w temperaturze 160 stopni C przez około 50 minut do suchego patyczka. Jogurtowe ciasto można przygotować z dodatkiem dowolnych owoców, na które akurat mamy ochotę, oraz posypać przesianym cukrem pudrem. Znakomicie smakuje zarówno z malinami, truskawkami, owocami leśnymi, jak i rabarbarem. Pycha!