Lekkostrawna Wielkanoc – jogurt naturalny w świątecznych potrawach

Święta to czas, który zazwyczaj spędzamy z rodziną przy… stole. Ciężko wówczas odmówić sobie przyjemności skosztowania wszystkich potraw. Jednak świąteczne przysmaki należą do wyjątkowo kalorycznych… Po kilku dniach ucztowania żołądek jest obciążony, co niekorzystnie wpływa na samopoczucie. Nie musi tak być! Wystarczy przygotować wielkanocne potrawy w „odchudzonej” wersji.

Pyszne i lżejsze przepisy świąteczne – to możliwe!

Majonez jest jednym z największych wrogów szczupłej sylwetki. Zawiera bardzo dużo niezdrowego tłuszczu i cukru. Jednak mimo wszystko nie wyobrażasz sobie świąt wielkanocnych bez sałatki jarzynowej z majonezem? Jest na to sposób. Ten składnik można zastąpić sosem jogurtowo-chrzanowym, który będzie równie wyrazisty w smaku. O odpowiednio zwartą konsystencję zadba jogurt Naturalny Gęsty Bakoma. Będzie również doskonałym zamiennikiem tłustej śmietany, dodawanej tradycyjnie do żurku i barszczu białego. Dzięki temu znacznie zmniejszymy kaloryczność potraw i nie obciążymy żołądka.

Jogurt naturalny nie tylko zredukuje liczbę kalorii, ale również usprawni funkcje przewodu pokarmowego. A wszystko dzięki zawartości żywych kultur bakterii, które pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową i wspomagają trawienie. Warto zaplanować wcześniej wielkanocne menu i pamiętać o jogurcie naturalnym, robiąc zakupy.

„Odchudzony” barszcz biały

Barszcz biały powinien gościć na każdym wielkanocnym stole, jednak warto w te święta przygotować jego „odchudzoną” wersję. Będziesz potrzebować następujących składników:

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 1 łyżka mąki

By przygotować barszcz, należy zagotować bulion, dodać do niego ziele angielskie, liść laurowy oraz zeszkloną cebulkę i chwilę gotować na wolnym ogniu. Następnie roztrzepać jogurt naturalny z mąką, tak by nie było grudek. Wlać do bulionu i doprawić solą oraz pieprzem. Jeżeli barszcz będzie za mało kwaśny, można dodać odrobinę soku z cytryny.

Lekka sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa to potrawa, którą delektujemy się podczas wszystkich świąt i rodzinnych uroczystości. Jednak jej tradycyjna wersja z majonezem to spore obciążenie dla naszego żołądka i niemała dawka kalorii… Dlatego warto przygotować jej lżejszą, ale równie smaczną wersję. Potrzebne będą następujące składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 4 ugotowane marchewki
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • mała cebula
  • jabłko
  • jogurt naturalny (gęsty)
  • musztarda
  • sól i pieprz

Ziemniaki, marchewkę, jajka, ogórki oraz cebulę kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy odcedzony groszek i sos musztardowo-jogurtowy. Ich proporcje zależą od smaku jaki chcemy uzyskać – delikatny lub bardziej pikantny. Mieszamy warzywa z sosem, doprawiamy solą, pieprzem i gotowe!

Jajka w szynce

Wielkanoc to święto, podczas którego na naszych stołach nie może zabraknąć jajek. Ugotowane na twardo w szynce są doskonałą przekąską śniadaniową, a także przystawką przed obiadem. Wykonanie przysmaku jest proste i szybkie. Wystarczy przygotować:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ogórki kiszone
  • szynkę lub polędwicę łososiową
  • chrzan
  • jogurt naturalny
  • natkę pietruszki

Jajka i ogórki pokrój w kosteczkę i przygotuj sos z chrzanu i jogurtu. Proporcje składników na sos mogą być dowolne – wszystko zależy od preferencji smakowych. Wymieszaj sos z jajkami i ogórkami, a następnie nałóż na szynkę. Zawiń w ruloniki i udekoruj natką pietruszki.

Lekka babka wielkanocna

Wielkanocne wypieki to zmora dla wszystkich tych, którzy liczą kalorie… Jest jednak sposób na to, by delektować się pysznym ciastem bez wyrzutów sumienia. Lekka babka wielkanocna to propozycja, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przepis jest niezwykle prosty, a efekt znakomity. Przygotuj:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka 0,5 % tłuszczu
  • 2 łyżki cukru brzozowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • stewia do smaku

W pierwszej kolejności wbij jajka do miski i zmiksuj na puszystą pianę, stopniowo wsypując brązowy cukier. Dodaj jogurt, mleko, mąkę, olej i mieszaj do powstania gładkiej masy. Na koniec wlej kilka kropel aromatu waniliowego, wsyp proszek do pieczenia oraz opcjonalnie stewię do smaku. Tak przygotowaną masę wlej do foremki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut (do suchego patyczka).