Makaron z cukinią, szpinakiem, zielonym groszkiem i łososiem w kremowym sosie jogurtowym

Składniki:

  • Około 250 g makaronu typu papardelle
  • Około 250 g filetu z łososia
  • Około 150 g cukinii
  • Około 100 g zielonego groszku
  • Około 100 g świeżych liści szpinaku
  • 300 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • Sok z cytryny
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Łososia doprawić solą, pieprzem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekać około 15-20 minut.

Makaron ugotować, odcedzić.

Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju. Następnie dodać pokrojoną w półplasterki cukinię, zielony groszek i smażyć około 5-7 minut. Następnie dodać szpinak, podsmażyć 2 minuty, doprawić solą, pieprzem, wlać jogurt wymieszany z 2-3 łyżkami wody z gotowania makaronu. Całość dusić 2-3 minuty, na dużym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać makaron, wymieszać. Przełożyć na talerze, na wierzch wyłożyć upieczonego łososia, doprawić sokiem z cytryny.