Jedz jogurt będziesz wielki,

czyli o jogurcie w diecie malucha słów kilka

My na swojskiej śmietanie chowane, delikatne rumiane jak chleb... - śpiewała Cleo w przebojowej piosence Donatana „My słowianie”. O ile co do uroku słowiańskich dziewcząt nikt się spierać nie będzie, to mit o cudownych właściwościach śmietany został już dawno obalony i każda rozsądna mama wie, że aby jej dziecko było nie tylko „delikatne i rumiane”, ale także zdrowe, powinna chować je nie na śmietanie, lecz na jogurcie.

 

A tak na poważnie, jogurt to źródło doskonale przyswajalnego białka, wapnia, fosforu, a także witamin B2 i B12, niezbędnych w prawidłowym rozwoju dziecka. Zawarte w nim białka mleczne niczym tarcza chronią dziecko przed infekcjami oraz pomagają w powrocie do zdrowia. Bakterie jogurtowe zaś, tworzą w przewodzie pokarmowym przyjazne środowisko wchłaniania wapnia, podstawowego budulca kości i zębów. Wapń przyczynia się również do prawidłowej pracy serca i mięśni, układu nerwowego, enzymów trawiennych i odpowiedniej krzepliwości krwi. Dzięki wspomnianym bakteriom jogurt jest lekkostrawny i może być spożywany także przez dzieci z nietolerancją laktozy, gdyż zamieniają ją one w łatwiej przyswajalny kwas mlekowy. Jogurty są z reguły chętnie jedzone również przez „niejadki”, dzięki czemu zapobiegają anemii.

 

Kiedy więc wprowadzać ten zdrowy produkt?

 

Jogurt można wprowadzać do diety dziecka od 11 miesiąca życia, zaczynając od paru łyżeczek w celu sprawdzenia, czy jest on dobrze przyjmowany przez organizm naszego malucha.

 

Dla małych dzieci najlepszy jest jogurt naturalny, ponieważ nie zawiera on żadnych barwników, konserwantów czy owoców mogących powodować u nich uczulenie. Stopniowo można dodawać do jogurtu tolerowane przez dziecko świeże owoce. Roczny maluch powinien spożywać już około pół szklanki jogurtu dziennie, oprócz innego nabiału tj. mleko czy sery (wg zaleceń ekspertów Instytutu Matki i Dziecka).

 

Biorąc pod uwagę szereg wartości odżywczych jogurtu oraz jego korzystny wpływ na nasze zdrowie, produkt ten powinien być nieodłącznym elementem naszej diety „od małego”. Stawiajmy więc każdego dnia jogurt na naszych stołach i cieszmy się jego smakiem z całą rodziną.

 

Bakoma 2018