Marmurkowy jogurtowiec czekoladowo-śmietankowy

Składniki:

  • 300 g kruchych ciasteczek kakaowych
  • 100 g masła
  • 4 opakowania jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 50 g żelatyny
  • 100 ml gorącej wody
  • 100 g cukru pudru
  • 300 g czekolady deserowej

Wykonanie:

Masło roztopić. Ciasteczka pokruszyć, dodać do nich rozpuszczone masło, wymieszać. Masę przełożyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć. Wstawić do lodówki na 20 minut.

Jogurty (w temperaturze pokojowej) wymieszać z cukrem pudrem.

Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, ostudzić, a następnie połączyć z jogurtami.

Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej.

Jogurt rozdzielić do trzech misek. Do jednej nie dodawać nic, do drugiej – około 1/3 rozpuszczonej czekolady i wymieszać, do trzeciej – 2/3 rozpuszczonej czekolady, wymieszać. Wszystkie miski z jogurtami wstawić do lodówki na około 15 minut. Gdy masy zaczną tężeć przełożyć je punktowo na ciasteczkowy spód. Rozprowadzić za pomocą małej łyżki tworząc marmurkowy wzór na powierzchni. Wstawić do lodówki na około 1-2 godziny, aby masa całkowicie stężała.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com