Migdałowy mazurek w kształcie jajka z kremem jogurtowym z białą czekoladą

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych migdałów bez skórki
  • 1 kostka masła
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa: 

  • 400 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 30 ml gorącej wody
  • bezy do dekoracji

Wykonanie:

Ze składników na ciasto zagnieść energicznie kruche ciasto, owinąć je w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować na placek w kształcie jajka, z drugiej uformować dwa cienkie wałeczki, spleść je ze sobą, a następnie uformować na kształt rantu jajka. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i piec w temp. 180C przez około 25 minut. Po upieczeniu ostudzić.

Jogurt podgrzać wraz z cukrem, dodać połamaną czekoladę, pozostawić do rozpuszczenia. Następnie wymieszać, dodać rozpuszczoną, żelatynę, ponownie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa zacznie tężeć przelać ją na ostudzimy spód mazurka, wyrównać i wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby masa dobrze stężała. Tuż przed podaniem udekorować mazurek bezami.