Paluszki serowo-ziemniaczane z jogurtową pastą z łososiem

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (i zmielonych przez maszynkę tuż po ugotowaniu)
  • około 1/2 szklanki mąki pszennej
  • około 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • około 2/3 szklanki startego sera żółtego lub mozzarelli
  • 1 jajko do ciasta + 2 jajka do panierowania
  • około 1 szklanka bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • około 150 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • około 100 g łososia wędzonego
  • sok z 1/2 cytryny
  • opcjonalnie: natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

Do zmielonych ziemniaków dodajemy obydwie mąki, wbijamy jajko, dodajemy starty na tarce ser, doprawiamy solą i pieprzem. Zarabiamy ciasto (jeśli jest zbyt rzadkie dosypujemy do niego mąki pszennej). Formujemy z niego około 4 wałki, które następnie tniemy na mniejsze “paluszki”. Każdy maczamy w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy w głębokim oleju na złoty kolor.

Jogurt i łososia miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy z usmażonymi paluszkami ziemniaczanymi.