Pieczone brzoskwinie z kruszonką i domowymi lodami jogurtowymi

Składniki:

  • około 4-5 sztuk brzoskwiń/nektarynek
  • 100 g płatków owsianych rozdrobnionych
  • 100 g posiekanych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • Około 800 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 laska wanilii

Wykonanie:

Jogurt wymieszać z ksylitolem i miąższem z laski wanilii. Wstawić do zamrażalnika na około 1,5 godziny, po tym czasie wyjąć, zblendować, ponownie wstawić do zamrażarki. Czynność tę powtórzyć około 3-4 razy, aby napowietrzyć masę lodową.

Płatki, orzeszki, miód i olej kokosowy wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec około 10 minut, co jakiś czas mieszając całość łyżką, aby się nie przypaliła i równomiernie upiekła.

Brzoskwinie przekrawamy na połówki, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 20 minut. Gorące posypujemy kruszonką i podajemy z lodami.