Pieczone śliwki z kruszonką i waniliowym jogurtem
Składniki:
- 1 kg dojrzałych śliwek
- Około 3-4 łyżki cukru trzcinowego
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 300 g jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub miąższ z jednej laski wanilii + 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Śliwki pozbawić pestek. Podzielić je na ćwiartki. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać cukrem trzcinowym.
Mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę i cukier puder rozgnieść palcami tworząc z masy kruszonkę. Wstawić do zamrażarki na 30 minut. Następnie posypać nią śliwki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec około 20-30 minut, aż śliwki się rozpadną, a kruszonka nabierze złotego koloru.
Pozostały jogurt wymieszać z pastą waniliową, podawać z upieczonymi śliwkami.