Pieczone śliwki z kruszonką i waniliowym jogurtem

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych śliwek
  • Około 3-4 łyżki cukru trzcinowego
  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 300 g jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub miąższ z jednej laski wanilii + 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

Śliwki pozbawić pestek. Podzielić je na ćwiartki. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać cukrem trzcinowym.

Mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę i cukier puder rozgnieść palcami tworząc z masy kruszonkę. Wstawić do zamrażarki na 30 minut. Następnie posypać nią śliwki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec około 20-30 minut, aż śliwki się rozpadną, a kruszonka nabierze złotego koloru.

Pozostały jogurt wymieszać z pastą waniliową, podawać z upieczonymi śliwkami.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com