Piknikowe bułeczki z bazyliowym pesto, mozzarellą i pomidorami

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • Około 150 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Pęczek świeżych listków bazylii
  • 2-3 łyżki orzeszków pinii
  • Około ¼ szklanki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 pomidory
  • 1-2 kulki mozzarelli
  • ½ łyżeczki cukru
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić wgłębienie dodać sporą szczyptę soli, cukier, a następnie wlać jogurt, zagnieść ciasto, uformować kulkę, przykryć ją miseczką i odstawić na około 15 minut.

Bazylię, czosnek, oliwę, orzeszki pinii, sól i pieprz zmiksować blenderem na jednolitą masę.

Ciasto dość cienko rozwałkować, punktowo nałożyć po łyżeczce pesto, plasterek pomidora oraz mozzarelli, przykryć drugą częścią ciasta, docisnąć boki, a następnie za pomocą szerokiej szklanki wyciąć bułeczkę.

Smażyć na suchej patelni, pod przykryciem, na wolnym ogniu, po około 4-5 minut z każdej strony. Podawać na ciepło lub zimno.