Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowo-jogurtowym z pieczonymi ziemniakami

Składniki:

  • około 400 g polędwiczki wieprzowej
  • około 1 kg ziemniaków
  • około 200 g pieczarek
  • 1/2 szklanki bulionu lub ciepłej wody 
  • 1 cebula 
  • 1/2 papryczki chilli (żółtej)
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej 
  • 300 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • oliwa
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki. Gotujemy je przez około 10 minut (powinny pozostać lekko twarde). Odcedzamy je, wykładamy na blaszkę, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekamy około 20 minut. 

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wsypujemy posiekaną w kostkę cebulę oraz drobno posiekaną chilli, smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną w grube plastry polędwiczkę, smażymy z dwóch stron po około 3 minuty. Następnie na patelnię dodajemy pieczarki (obrane i pokrojone na ćwiartki). Wszystko smażymy około 4 minuty. Następnie dolewamy bulion i gotujemy około 10 minut. Na koniec dodajemy musztardę, oraz jogurt. Wszystko mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Posypujemy szczypiorkiem i podajemy z upieczonymi ziemniaczkami.