Pomarańczowa babka jogurtowa z lukrem

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 200 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju lub roztopionego masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • sok z jednej pomarańczy i skórka z niej otarta
  • na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru + 1 łyżeczka jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma 
  • 1 pomarańcza do dekoracji
  • masło + bułka tarta do formy

Wykonanie:

Do jajek dodajemy cukier i miksujemy mikserem przez około 10 minut, aż powstanie napowietrzona, jasna masa. Wówczas dodajemy do niej stopniowo, cały czas miksując, sok z pomarańczy wraz ze skórką z pomarańczy, olej i jogurt. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy ale tylko do połączenia składników. 

Formę na babkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą napełniamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy babkę w formie, aby wystygła. Następnie wykładamy ją na talerz. Polewamy lukrem i ozdabiamy cząstkami pomarańczy.