Wiosenna zupa z zielonego groszku z makaronem z cukinii
Składniki
-
Zielony groszek (mrożony)500g
-
Bulion700ml
-
Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma200ml
-
Ziemniaki3szt.
-
Cukinia1szt.
-
Cebula1szt.
-
Sezam
-
Olej
-
Sól
-
Pieprz
-
Sok z limonki
Przygotowanie
Cukinię myjemy, za pomocą obieraczki julienne wycinamy z niej cieniutkie paski. Włóknistą część miąższu zostawiamy.
W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy posiekaną cebulę, smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy groszek, oraz pozostałości miąższu z cukinii, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy przez około 3-4 minuty. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw (około 20-30 minut). Po tym czasie wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę, ponownie wstawiamy na ogień, dolewamy jogurt, doprawiamy solą i pieprzem oraz opcjonalnie sokiem z limonki. Zagotowujemy i wyłączamy palnik.
Na rozgrzanej, suchej patelni najpierw prażymy ziarna sezamu. Następnie na suchej patelni blanszujemy "makaron" z cukinii (przez około 3 minuty).
Zupę wykładamy do miseczek, wykładamy makaron z cukinii, posypujemy sezamem i opcjonalnie dekorujemy kleksem z jogurtu.