Wiosenna zupa z zielonego groszku z makaronem z cukinii

łatwy
11 składników
1 godz
dodaj do ulubionych
1
drukuj

Składniki

  • Zielony groszek (mrożony) 
    500g
  • Bulion
    700ml
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    200ml
  • Ziemniaki
    3szt.
  • Cukinia
    1szt.
  • Cebula
    1szt.
  • Sezam
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z limonki 

Przygotowanie

Cukinię myjemy, za pomocą obieraczki julienne wycinamy z niej cieniutkie paski. Włóknistą część miąższu zostawiamy.

W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy posiekaną cebulę, smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy groszek, oraz pozostałości miąższu z cukinii, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy przez około 3-4 minuty. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw (około 20-30 minut). Po tym czasie wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę, ponownie wstawiamy na ogień, dolewamy jogurt, doprawiamy solą i pieprzem oraz opcjonalnie sokiem z limonki. Zagotowujemy i wyłączamy palnik.

Na rozgrzanej, suchej patelni najpierw prażymy ziarna sezamu. Następnie na suchej patelni blanszujemy "makaron" z cukinii (przez około 3 minuty).

Zupę wykładamy do miseczek, wykładamy makaron z cukinii, posypujemy sezamem i opcjonalnie dekorujemy kleksem z jogurtu.

Wiosenna zupa z zielonego groszku z makaronem z cukinii

Podobne przepisy