Przepisy

Fritata z szynką, pieczarkami, pomidorkami i szpinakiem

Składniki: 5-6 jajek200 ml jogurtu Naturalnego Gęstego BakomaOkoło 100 g szynkiOkoło 200 g szpinaku 5-6 pieczarek Kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka masła1 cebula 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki i wędlinę pokroić w półplasterki, pomidorki przeciąć...

Tarta jabłkowo-brzoskwiniowa

Składniki: Ciasto: 200 g masła 200 g mąki krupczatki 100 g mąki pszennej 3 czubate łyżki cukru pudru 3-4 łyżki Jogurtu Naturalnego Bakoma 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 żółtko oraz 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu Nadzienie: 700 g...

Hot dogi z kurkami, szpinakiem, parmezanem i sosem jogurtowym

Składniki: 4 bułki do hot-dogów 4 kiełbaski/parówki 200 g kurek300 g szpinaku 150 ml jogurtu Naturalnego Gęstego BakomaParmezan1 cebula3 ząbki czosnku Gałązka rozmarynuŁyżka oliwySól, pieprz Wykonanie: Jogurt wymieszać z przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami...

Sałatka z rukolą, szynką parmeńską i grillowanymi brzoskwiniami

Składniki: 100 g szybko parmeńskiej 100 g sera typu feta 100 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma około 3-4 nektarynki/brzoskwinie Rukola Garść borówek 1 łyżka masła Pieprz Wykonanie: Na talerz wyłożyć rukolę, szynkę, borówki. Brzoskwinie pokroić na ósemki. Na...

Napój jogurtowo-owocowy

Składniki: 500 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma 2 dojrzałe mango 2 banany 1 cytryna 3 plasterki imbiru 150 ml cieplej wody 150 g lodu Około 100 g tapioki (białej lub czarnej) Wykonanie: W garnku zagotować 2 szklanki wody, na wrzącą wodę wsypać tapiokę, gotować...

Drożdżowe bułeczki z czekoladą i z malinami

Składniki: 500 g mąki pszennej250 ml mleka50 g masła7 g drożdży instant3 łyżki jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma2 łyżki cukru1 jajkoOkoło 200 g masła orzechowego 100 g czekolady deserowej Maliny 1 żółtko+ 2 łyżki mleka Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać do niej drożdże,...

Bruschetta z pesto, arbuzem, ogórkiem, serem feta i jogurtem

Składniki: BagietkaOkoło 500 g arbuza1 zielny ogórek200 g sera typu feta100 ml jogurtu Naturalnego Gęstego BakomaPęczek bazylii3 łyżki orzeszków piniowych Około 80 ml dobrej jakości oliwy3 ząbki czosnku Opcjonalnie – 3 łyżki tartego parmezanu Sól, pieprz Wykonanie:...

Owocowa terrina jogurtowa

Składniki: 1000 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma4 łyżki żelatyny50 ml gorącej wody3-4 łyżki cukru pudruOkoło 1 kg owoców: brzoskwiń, truskawek, malin, borówek Wykonanie: Owoce umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić...