Quesadillas z nadzieniem mięsno-warzywnym

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • około 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • około 200 g tartego sera żółtego
  • 300 g pieczarek
  • 100 g ugotowanej czarnej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • po 1 łyżeczce: papryki w proszku słodkiej i ostrej, bazylii i oregano i ziół prowansalskich
  • natka pietruszki + jogurt Naturalny Gęsty Bakoma do dekoracji

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy szczyptę soli, jogurt, 2 łyżki oliwy oraz stopniowo wodę. Zarabiamy ciasto. Owijamy je w folię i odkładamy na około 15 minut.

Cebulę, papryczkę chilli oraz czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę, czosnek i chilli. Następnie dodajemy mięso. Smażymy około 4 minuty, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojona w kostkę paprykę, marchewkę i pietruszkę. Dodajemy przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlewamy passatę, dodatkowo wlewamy około 1/2 szklanki wody, dodajemy czarną fasolę oraz kukurydzę. Całość gotujemy przez około 30-40 minut (aż warzywa staną się miękkie).

Z ciasta wałkujemy cienkie placki o średnicy naszej patelni. Smażymy na suchej patelni z dwóch stron. Zdejmujemy placek z patelni, wykładamy na niego farsz mięsno-warzywny, posypujemy serem żółtym, przykrywamy drugim plackiem. Następnie na patelnię wlewamy około 1 łyżkę oleju i kładziemy nasze quesadillas. Smażymy przez około 1 minutę, po czym przewracamy całość na drugą stronę. Znów smażymy około 1 minutę. Zdejmujemy z patelni, kroimy na 4 lub 6 części, dekorujemy jogurtem i natką pietruszki.