Ravioli z ricottą i szpinakiem w sosie jogurtowo-cytrynowym

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli

Farsz:

Sos:4

Wykonanie:

Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto (powinno wyjść dość twarde). Owijamy je w folię i odkładamy na około 15 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie na patelnię dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy aż szpinak się rozpuści, a cała woda z niego odparuje. Wówczas na patelnię dodajemy jogurt i ricottę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy jeszcze kilka chwil. Zdejmujemy z patelni, miksujemy blenderem na jednolitą masę i studzimy.

Przygotowujemy sos. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy 20 sekund, następnie dodajemy na patelnię jogurt, sok z cytryny i pieprz oraz gałązkę tymianku. Sos gotujemy, aż lekko się zredukuje.

Ciasto bardzo cienko wałkujemy (najłatwiej użyć w tym celu maszynki do makaronu). Na płaty ciasta wykładamy porcje farszu, przykrywamy drugim płatem ciasta, sklejamy boki i wykrawamy prostokątne ravioli. Gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, do momentu, aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy. Wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy parmezanem.