Rolada z kremem jogurtowym i bezą włoską
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jaj
- ½ szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 650 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
- 200 g chałwy waniliowej
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 20 ml gorącej wody
Beza:
- 2 białka
- 50 ml wody
- 1 szklanka cukru
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić je z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Dodać przesianą mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 190C przez około 20 minut. Tuż po wyjęciu z piekarnika biszkopt ułożyć na ściereczce, zrolować, a następnie wystudzić.
Jogurt wymieszać z chałwą oraz rozpuszczoną żelatyną, odstawić do lodówki na około 30 minut. Tężejącą masę wyłożyć na biszkopt, zrolować.
Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty na dużym ogniu. Białka przeznaczone na bezę ubić. Stopniowo wlewać do nich gorący syrop cukrowy, cały czas ubijając. Posmarować masą wierzch bezy, a następnie opalić palnikiem.