Rolada z kremem jogurtowym i bezą włoską

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jaj
  • ½ szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

Beza:

  • 2 białka
  • 50 ml wody
  • 1 szklanka cukru

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek, ubić je z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Dodać przesianą mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 190C przez około 20 minut. Tuż po wyjęciu z piekarnika biszkopt ułożyć na ściereczce, zrolować, a następnie wystudzić.  

Jogurt wymieszać z chałwą oraz rozpuszczoną żelatyną, odstawić do lodówki na około 30 minut. Tężejącą masę wyłożyć na biszkopt, zrolować.

Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty na dużym ogniu. Białka przeznaczone na bezę ubić. Stopniowo wlewać do nich gorący syrop cukrowy, cały czas ubijając. Posmarować masą wierzch bezy, a następnie opalić palnikiem.