Sałatka z szarpanym kurczakiem i dipem jogurtowym

Składniki:

  • około 400-500 g piersi z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 duży zielony ogórek + 1 mały
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • natka pietruszki
  • roszponka
  • 1/2 szklanki jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Następnie “porozrywać” go na włókna.

Do jogurtu dodać czosnek, mały zielony ogórek, sól, pieprz i sok z cytryny, zmiksować blenderem.

Marchewkę, papryki oraz ogórek pokroić w bardzo cieniutkie paseczki. Włożyć do miski, dodać roszponkę, natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać. Następnie dodać rozdrobnionego kurczaka, wymieszać, wyłożyć na talerz. Podawać z dipem jogurtowym.