Słodkie orzeźwienie bez wyrzeczeń – lody jogurtowe

Jogurt nie tylko sprawdzi się w koktajlach czy ciastach. Można przygotować z niego pyszne, słodkie lody, które nie tylko nie ustępują smakiem sklepowym, a przede wszystkim są o wiele zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jaka jest tajemnica kremowej konsystencji? Oczywiście gęsty jogurt naturalny. Warto pamiętać, że konsystencja lodów zależy od preferencji – można je włożyć do zamrażalnika na kilka godzin, miksując co jakiś czas, lub zajadać się od razu po przygotowaniu. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na znakomite domowe lody jogurtowe!

Truskawkowe lody jogurtowe

Długo wyczekiwane świeże truskawki znakomicie smakują w różnego rodzaju deserach. Są również idealną bazą do zdrowych, orzeźwiających lodów, które przygotujemy w ekspresowym tempie!

Składniki:

  • 2 szklanki świeżych truskawek
  • 200 ml jogurtu (np. Bakoma jogurt Naturalny Gęsty)
  • 1 banan
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego

Owoce włóż do zamrażarki na pół godziny. Następnie zmiksuj na drobno, dodaj jogurt naturalny, miód i ponownie zmiksuj do momentu uzyskania gładkiej masy. Lody można jeść od razu lub chwilę zmrozić w lodówce, by nabrały bardziej zwartej konsystencji.

Lody jogurtowo-miętowe

Nie ma nic przyjemniejszego niż lekkie i orzeźwiające lody w upalny dzień. Można przygotować je w domu, miksując zaledwie kilka składników:

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 szklankę mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 garście liści mięty
  • ekstrakt waniliowy
  • syrop miętowy (opcjonalnie)

Jogurt i mleko schłodź w lodówce, a miętę drobno poszatkuj. Wszystkie składniki wrzuć do miksera lub maszynki do lodów i zmiksuj na gładką masę. Przełóż do plastikowego pudełka, schłodź w zamrażalniku. Podawaj w pucharkach do lodów ze świeżym listkiem mięty.

Lody jogurtowe z czekoladą

A teraz coś dla fanów czekolady! Do przygotowania lodów będą potrzebne tylko 3 składniki. Bazą deseru jest oczywiście gęsty jogurt naturalny, który pozwoli zachować odpowiednią konsystencję.

Składniki:

  • Bakoma jogurt Naturalny Gęsty (500 ml)
  • 4 łyżki kakao
  • szczypta cynamonu

Do przygotowania deseru można użyć słodkiego lub gorzkiego kakao, które warto połączyć z miodem. Wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki i wstawić do zamrażalnika na godzinę. Gotowe lody jogurtowe można ozdobić kawałkami czekolady.

Dwukolorowe lody na patyku

Domowe lody jogurtowe można podawać również na patyku. Będą potrzebne tylko kubeczki do lodów i patyczki. Jak uzyskać kolorowe warstwy? Oczywiście z dwóch rodzajów owoców, które dodadzą smaku i apetycznego wyglądu.

Warstwa czerwona:

  • 100 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 350 g truskawek

Warstwa biała:

  • 100 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 banan

Zmiksuj oddzielnie dwie warstwy. Pierwszą wlej do kubeczka i włóż do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie wlej ostrożnie kolejną warstwę i schłodź. Warstwy można przygotować z dowolnych owoców, otrzymując rozmaite kolory. Aby uzyskać słodszy smak, można dodać do składników odrobinę cukru pudru lub miodu.

Kokosowe lody jogurtowe

Lody mogą przybierać różnorodne smaki. Jedną z pysznych wersji są słodkie lody kokosowe. Oprócz jogurtu będziesz potrzebować tylko kilku składników:

  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu

Mleko kokosowe podgrzej z miodem aż do rozpuszczenia (nie gotuj). Dodaj wiórki i odstaw do ostygnięcia. Połącz z jogurtem naturalnym i włóż do zamrażalnika na około pół godziny. Lody jogurtowe można przełożyć do salaterek lub nałożyć łyżką na wafelki. Smacznego!