Spring rollsy z warzywami, krewetką, makaronem ryżowym i dipem jogurtowym z tahini

Składniki:

  • około 15 sztuk papieru ryżowego 
  • około 50 g makaronu ryżowego 
  • około 200 g krewetek
  • 1 awokado
  • 1-2 marchewki
  • 1 ogórek
  • dowolny miks sałat (lub np. poszatkowana czerwona kapusta)
  • 1/2 szklanki jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 3 łyżki pasty tahini 
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy olej i masło, dodajemy 2 ząbki czosnku w plasterkach oraz krewetki, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smażymy około 5-7 minut. Zdejmujemy z patelni. 

Makaron ryzowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. 

Warzywa kroimy w słupki, doprawiamy solą i pieprzem. 

Jogurt mieszamy z pastą tahini, doprawiamy sola, pieprzem, sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. 

Papier ryżowy moczymy w wodzie, nakładamy na niego wszystkie składniki, zwijamy rulon. Gotowe spring rollsy podajemy z dipem jogurtowym z tahini.