Świąteczny sernik jogurtowy z żurawiną
Składniki:
Spód:
- 250 g czekoladowych lub kakaowych herbatników
- 150 g masła
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
Masa jogurtowa:
- 850 g jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma (w temp. pokojowej)
- 150 g cukru pudru
- 200 g mrożonej żurawiny
- 50 g żelatyny + 100 ml gorącej wody
- 100 ml gorącej wody
- Żurawina na wierzch do dekoracji (może być mrożona lub świeża)
- Około 70 g białej czekolady do dekoracji
Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć, dodać przyprawę piernikową i roztopione masło, wymieszać. Wyłożyć masą dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, docisnąć i wstawić do lodówki na około 30 minut.
100 ml wody zagotować wraz z cukrem pudrem, wsypać żurawinę, gotować około 5 minut. Gorącą żurawinę zblendować na gładką masę.
Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Jogurt wymieszać ze zmiksowaną żurawiną, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać. Wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na spód z ciasteczek, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (na około 2 godziny). Wierzch udekorować żurawiną i strużkami białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej.