Świąteczny sernik jogurtowy z żurawiną

Składniki:

Spód:

  • 250 g czekoladowych lub kakaowych herbatników
  • 150 g masła
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej

Masa jogurtowa:

  • 850 g jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma (w temp. pokojowej)
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g mrożonej żurawiny
  • 50 g żelatyny + 100 ml gorącej wody
  • 100 ml gorącej wody
  • Żurawina na wierzch do dekoracji (może być mrożona lub świeża)
  • Około 70 g białej czekolady do dekoracji

Wykonanie:

Herbatniki pokruszyć, dodać przyprawę piernikową i roztopione masło, wymieszać. Wyłożyć masą dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, docisnąć i wstawić do lodówki na około 30 minut.

100 ml wody zagotować wraz z cukrem pudrem, wsypać żurawinę, gotować około 5 minut. Gorącą żurawinę zblendować na gładką masę.

Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Jogurt wymieszać ze zmiksowaną żurawiną, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać. Wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na spód z ciasteczek, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (na około 2 godziny). Wierzch udekorować żurawiną i strużkami białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com