Tacos z krewetkami, awokado, mango, granatem i dipem jogurtowym

Tacos:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • Około 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka oliwy
  • ½ łyżeczki soli

Dodatki:

  • Około 300 g krewetek
  • ½ szklanki jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 3 ząbki czosnku
  • Mango
  • Granat
  • Awokado
  • Rukola
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • Sok z limonki, cytryny
  • 1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i odłożyć na około 15 minut. Następnie odrywać z niego mniejsze porcje, każdą wałkować na cienki, okrągły placuszek, a następnie smażyć na suchej patelni z dwóch stron, po około 1 minuta z każdej. Tuż po zdjęciu z patelni placuszki wykładać na wałek i zostawić do ostygnięcia tak, aby odkształciły się na nich charakterystyczne zgięcie.

Awokado obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem.

Mango obrać, pokroić w kostkę.

Do jogurtu dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Krewetki doprawić solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać drobno posiekany ząbek czosnku, a następnie krewetki. Smażyć na złoty kolor około 10 minut.

Do gotowych tacos nałożyć trochę rukoli, po 2-3 krewetki, dodać awokado, mango i pestki granatu, polać dipem jogurtowym.