Tarta jabłkowo-brzoskwiniowa

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżki Jogurtu Naturalnego Bakoma
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • oraz 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu

Nadzienie:

  • 700 g dojrzałych brzoskwiń
  • 400 g jabłek
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię i schłodzić w lodowce przez około godzinę. Owoce umyć, obrać, usunąć pestki i gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blaszkę na tartę (wysmarowaną masłem). Wyłożyć nadzienie, wierzch udekorować „kratką” z ciasta, a następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 40 minut (na złoty kolor). Tarta świetnie smakuje na ciepło, podana z jogurtem naturalnym.