Tarta jogurtowa z bezą włoską

Składniki:
(na blaszkę o średnicy 26cm)

Ciasto:

  • 1 ½ szklanki mąki krupczatki
  • 120 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 3 kubki jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 25 g żelatyny
  • 50 ml gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Opcjonalnie: kilka kropel pasty waniliowej

Beza:

  • 3 białka
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 70 ml wody

Wykonanie:

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na około 40 minut. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim blaszkę do tarty (wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą), nakłuć w kilku miejscach widelcem, piec w temp. 180C przez około 20 minut. Ostudzić.

Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i ewentualnie pastą waniliową. Żelatynę rozpuścić w wodzie, wymieszać z jogurtem (jogurt i żelatyna powinny mieć tę samą temperaturę, aby nie zrobiły się grudki). Masę odstawić do lodówki.

Gdy zacznie tężeć wylać ją na ostudzony, kruchy spód. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (na około 2-3 godziny).

Cukier zagotować z wodą, aż na powierzchni zaczną się pojawiać duże bąble. Białka ubić, gdy będę już sztywne stopniowo wlewać do nich cienką strużką syrop cukrowy, cały czas ubijając. Miksować do połączenia. Wyłożyć masę na stężałą masę jogurtową, wierzch opalić palnikiem.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com