Tarta orzechowa z kremem jogurtowym

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g orzeszków ziemnych
  • 200 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 170 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 170 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Około 100 g orzeszków ziemnych
  • 1-2 mango

Wykonanie:

Orzeszki ziemne przeznaczone na ciasto rozdrobnić tak, aby powstał z nich sypki proszek (np. za pomocą blendera kielichowego lub maszynki do mielenia mięsa).

Wymieszać orzechy z mąką, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło, wbić jajko i energicznie zagnieść kruche ciasto. Wstawić do lodówki na około 40 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć nim foremkę do tarty. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec w temp. 190C przez około 30 minut (na złoty kolor). Po upieczeniu ostudzić.

Żelatynę rozpuścić w 40 ml gorącej wody, ostudzić, a następnie wymieszać z jogurtem. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać. Następnie delikatnie połączyć z jogurtem. Przełożyć na wystudzone kruche ciasto. Na wierzchu ułożyć plasterki mango zwinięte w rurki, oraz posiekane orzeszki ziemne.