Tarta z chałwą i rabarbarem

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • kostka masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  •  2 czubate łyżki cukru pudru
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  szczypta soli

Dodatkowo:

  • 150 ml Jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 200 g chałwy waniliowej
  • około 5 gałązek rabarbaru
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka + 1 łyżka cukru trzcinowego

Wykonanie:

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, uformować z niego kulkę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt, przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Jogurt wymieszać z chałwą, posmarować masą ciasto, zastawiając około 2 cm ciasta od brzegów. Następnie wyłożyć pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar. Boki ciasta zwinąć do środka. Posmarować je żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać cukrem trzcinowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec około 30 minut na złoty kolor.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com