Tartaletki pomarańczowe z bezą włoską

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 400 ml Jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 200 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 białka
  • 150 g cukru
  • 50 ml wody

Wykonanie:

Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto, formujemy z niego kulkę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wałkujemy je cienko, wykładamy nim natłuszczone foremki do tartaletek i zapiekamy w temp. 190C przez około 20 minut. Studzimy.

Sok z pomarańczy zagotowujemy. Rozpuszczamy w nim galaretki pomarańczowe. Odstawiamy aż ostygnie i zacznie tężęć – wówczas łączymy go z jogurtem. Masę wykładamy do upieczonych tartaletek. Wstawiamy do lodówki na około 40 minut, aby masa całkowicie stężała.

Cukier łączymy z wodą i gotujemy na dość dużym ogniu aż na powierzchni zaczną pojawiać się duże bąble powietrza. Ubijamy białka, gdy powstanie sztywna piana stopniowo, bardzo wąską strużką, wlewamy do niej syrop, nie przestając ubijać białek. Przekładamy białka do szprycy cukierniczej i wyciskamy bezę, następnie za pomocą palnika lekko ją zarumieniamy.