Torcik czekoladowo-jogurtowy

Składniki (na tortownicę o śr. 16 cm)

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 600 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 50 ml gorącej wody
  • 200 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • płatki czekolady do dekoracji

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do niej pół szklanki cukru, miksujemy. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy łopatką. Następnie przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy łopatką. Dzielimy na dwie części, każdą wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180C przez około 30 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu blaty studzimy. 

Jogurt przelewamy do garnuszka, dodajemy kakao, 3 łyżki cukru oraz 100 g czekolady i wszystko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Do ciepłej masy dodajemy rozpuszczona żelatynę, mieszamy. Masę odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy zacznie tężeć do tortownicy, w której piekły się blaty ciasta, wkładamy jeden ostudzony blat, wylewamy połowę masy jogurtowej, przykrywamy drugim blatem i wylewamy pozostałą część masy jogurtowej. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby torcik całkowicie stężał. Wierzch polewamy roztopioną, pozostałą czekoladą i dekorujemy płatkami z czekolady.