Rustykalny torcik piernikowy z kremem jogurtowym

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki miodu
  • 100 ml szklanki mleka
  • 300 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 150 g masła (roztopionego)
  • 3 jajka

Krem:

  • 650 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczonej w ok. 30 ml gorącej wody
  • Około 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • pierniczki do dekoracji

Wykonanie:

Do mleka dodać miód, lekko podgrzać (tak, aby miód połączył się z mlekiem).

Jajka wbić do miski, rozbić widelcem lub rózgą kuchenną. Następnie dodać jogurt oraz roztopione masło, wymieszać.

Mąkę przesiać do miski, dodać do niej cukier, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, wymieszać.

Do sypkich składników stopniowo dodawać płynne i cały czas mieszać rózgą kuchenną aż do połączenia składników. Ciasto podzielić na trzy części. Każdą kolejno wylewać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180C przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.

Jogurt przeznaczony na krem wymieszać z cukrem pudrem, a następnie z rozpuszczona w wodzie żelatyną i cynamonem, wymieszać. Odstawić do lodówki do stężenia. Gdy masa zacznie tężeć przełożyć nią blaty ciasta, posmarować boki i wierzch. Udekorować dowolnie pierniczkami.