Torcik truskawkowo-malinowy z bezami

Składniki:

Biszkopt:

  • 9 jajek
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej  
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki soku z cytryny 

Krem:

  • 300 g serka mascarpone
  • 400 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 40 ml gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatki:

  • około 500 g truskawek i malin
  • 2 łyżki cukru białego 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka syropu truskawkowego 
  • bezy do dekoracji 
  • około 500 ml wody
  • sok z połówki cytryny

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do ubitych białek, wymieszać. Do masy przesiać mąkę, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać. Masę podzielić na trzy równe części, każdą upiec osobno w tortownicy o tej samej średnicy. Po upieczeniu blaty ostudzić. 

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki (kilka odkładamy do dekoracji). Wkładamy do garnuszka wraz z malinami, dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Studzimy. 

Mascarpone mieszamy cukrem pudrem, a jogurt ostudzoną żelatyną. Gdy jogurt zacznie gęstnieć łączymy go z mascarpone. 

Ostudzone biszkopty namaczamy wodą z cytryną. Smarujemy je kremem jogurtowym, a następnie kładziemy owocowe nadzienie. Składamy tort układając biszkopty jeden na drugim. Górną warstwę torciku polewamy cukrem pudrem wymieszanym z syropem truskawkowym. Wierzch dekorujemy truskawkami i bezami.